Liçi Meyvesi Faydaları
- Uzm.Dyt. İlay Polat
- 27 Şub 2017
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 8 Nis 2019

Sizlere Türkiye de yeni yeni tanınan bir meyveden bahsetmek istiyorum. Adı Liçi(Lychee) ve Çin kökenli bir meyvedir. Çin’in güneyinden yetişen ve Türkiye’de de Mersinde üretilmeye başlanan Amerika, Rusya, Orta Asya da çok tüketilen tropikal bir meyvedir. Avrupa’nın liçi meyvesi ile tanışması İspanyol yazar Juan González de Mendoza nın Çin tarihinin anlattığı kitabındaki ifadeleri üzerine olmuştur. Yazar “Liçi adeta eriğe benzer onu yediğinde midende hiçbir ağırlık kalmaz” demiştir. Bundan dolayı Liçinin diğer bir ismide Çin Eriğidir.
Yaklaşık 3 cm çapında 10 gram ağırlığındadır. Sert çekirdekli ve çekirdeği yuvarlak veya kalp şeklindedir. Pembe, kırmızı veya kahverenginde olabildiği gibi dışı kabuğunun altındaki beyaz tabakası yenmektedir.Tadı çok ferahlatıcı ve gül suyu gibi bir tat vermektedir.
Dış rengi koyu kahverengi olan çeşitleri uzun süre beklemiş ve taze olmayan anlamına gelmektedir. Tüketirken yıkanması ve dış kabuğun çıkarılmasından sonra tüketilmelidir. Tatlılara, soslara, içkilere, yiyeceklere, salatalara katılmaktadır. Çin halkı liçiden şarap yapmaya başlamıştır.
Liçinin her 100 gramı 66 kaloridir. Doymuş yağ ve kolesterol içermez. Antioksidan, vitamin ve bol miktarda lif içerir. C ve B vitamini,selenyum ,magnezyum oranları çok yüksektir.
*Doğu tıp anlayışında bu meyve böbrek, karaciğer, akciğer tedavilerinde kullanmışlardır.
*Liçi meyvesi böbrek ve karaciğerin çalışmasını düzenler.
*Cildi UV ışınlarına karşı korur.
*Kilo kaybında destekleyicidir.
*Laktik asit birikimini engeller.
*Kan sulandırıcıdır.
*Bronşit, astım ve tüberküloz tedavisinde etkilidir.
*Diyabet tedavisinde günde 10 tane yenmesi kandaki şeker düzeyini dengelemesini sağlamaktadır.
100 Gram
Kalori:66
Karbonhidrat:16,53 gr
Protein:0,83gr
Yağ:0,44gr
Kolesterol:0
Lif:1,3
Comments