top of page

Anti-Aging

  • Yazarın fotoğrafı: Uzm.Dyt. İlay Polat
    Uzm.Dyt. İlay Polat
  • 4 Mar 2017
  • 2 dakikada okunur


Bağışık sisteminin güçlenmesinde biliyoruz ki beslenmenin oldukça büyük bir yeri var. Hastalıklara karşı vücudun daha güçlü cevaplar verebilmesi hatta daha yavaş yavaş yaşlanabilmek gibi birçok durumda bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekmektedir.

Beslenme programında bağışıklık sistemini güçlendirecek besinleri seçilmesi gerekmektedir.

Antioksidanlar: Vücudumuz enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı sürekli savunma halindedir. Sağlıklı hücreler zayıfladıklarında kalp damar hastalıkları ve bazı kanser türlerine yakalanma riski artar. Antioksidanların (C ve E vitaminleri, karotenler, beta karoten, likopen, lutein) , sağlıklı hücrelerin “serbest radikaller” tarafından verilen zararların önlemesinde önemli rolleri vardır.

Bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli vitamin ve minerallerin neler olduğunu inceleyelim.

VİTAMİN A: Cildimizi, deriyi, tırnakları korur. Enfeksiyonlara karşı direnci arttırır normal büyüme, üreme, kemik ve diş gelişimi, görme için gereklidir. Diş ve dişetleri için büyük önem taşır.

En zengin A vitamini kaynaklarımız Kayısı, kuşkonmaz, maydanoz, ıspanak, havuç, kereviz, marul, portakal, erik, domates

VİTAMİN E: Kan dolaşımını düzenleyici etkisi ve cildin yaşlanmasını önleyen vitamindir. Bu açıdan kozmetik sanayide de kullanılmaktadır. Antioksidan etkilidir. Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmakta ve yaşlı kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirilmektedir. Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar.

En önemli E Vitamini kaynaklarımız Buğday, tohumlu besinler, soya fasülyesi yağı, arı sütü, ceviz, marul, tere, kereviz, maydanoz, ıspanak, lahana, mısır yağı, mısır, yulafta

VİTAMİN C: Vücudumuzun direncini arttırır. Cildi güzelleştirir, Zengin C Vitamini kaynaklarımız; limon, portakal, mandalina, kivi, greyfurt, biber, maydanoz, kuşburnu, salatalık, şalgam

VİTAMİN B2 (riboblavin): Bağışıklık sistemimiz güçlendirmenin yanı sıra cildi dış etkenlerden koruyarak yenilenmesine yardımcı olur.

En önemli B2 kaynaklarımız Süt, yoğurt, yumurta ve kuru baklagillerdir.

VİTAMİN B6: Yaşlanma etkilerine karşı cildi korur ve yenilenmesine yardımcı olur. Sinir sistemi ve hormonların çalışmasını düzenler.Vücudun savunmasında antikor ve akyuvar oluşumunda rol oynar.

En zengin kaynakları Karaciğer, böbrek, kırmızı et, balık, yumurta, ekmek, sebzeler

OMEGA 3: (n-3): Lenf Dolaşımını çok iyi düzene sokarak cildin kendini yenilemesine yardımcı olur. En zengin kaynağı balıktır. Cildin yaşlanmasını geciktiren diğer önemli yiyecekler; yulaf, sarımsak, soğan, Hindistan cevizi ve zeytinyağını sayabiliriz.

Karotenoidler: Yiyeceklerde 600 den fazla karoten vardır. Beta karoten, likopen ve lutein serbest radikallerden korunmada en iyi bilinen karoten çeşitlerindendir. Karoteni yüksek yiyeceklerin bazı kanser türlerinde hücre dejenerasyonunun önlenmesinde yardımcı oldukları düşünülmektedir.

Örneğin prostat kanserinde beta karotenler, farinks, özefagus, mide, barsak kanserlerinde likopenin önemli rolleri vardır. Karoten değerleri yüksek yiyecekler; , kırmızı, turuncu, koyu sarı renkli sebze ve meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates, havuç, ıspanak, bürüksel lahanası, brokoli, portakal, mandalinadır.

.

Beslenme programımızda bu vitamin ve proteinleri içeren yiyeceklere yer verirsek hem bağışıklık sistemimiz korur, hem de yaşlanma etkilerimizi minimuma indirebiliriz


 
 
 

Comments


Doğu mah. Papatya sok. No :17

Daire: 2 Pendik /İstanbul

ilaypolat@gmail.com

  • Instagram Social Icon
  • YouTube
  • SoundCloud'a Sosyal Simge
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Pinterest Social Icon

diyetisyenilaypolat.com kullanıcıyı bilgilendirmek amacıyla içeriğini hazırlamaktadır. Sitede yer alan bilgiler uzman kontrolünün yerini tutamaz.

Bu bilgiler şahsi tanı ve tedavi yöntemi olarak değerlendirilmemelidir. Sitedeki kaynaklardan yola çıkarak ilaç tedavisine başlanmamalı ve tedavi değiştirilmemelidir. Bu sitede yer alan yazılar kaynak gösterilmeden, kısmen de olsa kullanılamaz.

bottom of page