DAHA GÜZEL BİR CİLT İÇİN BESLENME
- Uzm.Dyt. İlay Polat
- 27 Şub 2017
- 2 dakikada okunur

Baharın içimizi ısıttığı şu günlerde toprak ana tazeleniyorken, solgun ağaçlar çiçekleniyorken ,bizimde solgun cildimizi ve bedenimizi bahar için hazırlamamızın vakti geldi.Yediğimiz her besin cilt, saç,tırnak sağlığı için ayrıca önem taşıdığı, doğal bir güzellik için doğal ve organik beslenmenin ilk adım olduğunu unutmamak gerekir.
Sağlıklı bir cilt, sağlıklı bedenin yansımasıdır.Örneğin; karaciğerimizde yaşadığımız küçük bir problem, yüzümüzde kocaman sivilcelere sebep olabilir Dengeli bir beslenme, cilt hücrelerini güçlü ve nemli tutar. Vücutta elzem yağ eksikliği, cildin kurumasına ve çabuk yaşlanmasına neden olur. Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, hücre zarını güçlendirir. Cildin daha genç görünmesini sağlar. Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerini dengede tükettiğimizde, kan dolaşımı düzene girer ve cilde daha fazla oksijen taşınır. Katı yağlar, kılcal damar tıkanmalarına yol açar.
Uzun süren dolaşım bozukluklarında, en güzel cilt bile doğal rengini kaybeder ve sağlıksız bir görünüm alır.Daha taze bir cilt için her 25 kg. için 1 lt. sağlıklı sıvı tüketmek gerekir. Çay ve kahve su yerine geçmez. Ayran, çorba, taze meyve suları ve sebze suları su yerine sayılabilir.
Dengeli beslenme özetle sebze, meyve ve kurubaklagiller ağırlıklı; sağlıklı pişirme tekniklerinin kullanıldığı; az yağ, bol lif ve bol su içeren; sağlıklı, rafine edilmemiş tuzun ve katkısız doğal gıdaların kullanıldığı bir beslenmedir. Kızartılmış gıdalar vücutta serbest oksijen radikallerinin artmasına neden olur.
Beslenme Kuralları;
Otur ve ye!
İyi çiğne!
Organik besinler ye!
Katkılı gıdalardan sakın!
Etiketleri oku!
Mevsiminde ye!
Çeşitli ye!
Yatmadan 3 öncesinde yemek işini bitir!
Kahvaltıda zengin beslen! Radyasyon
Cilt sağlığı, kırışıklıkların giderilmesi veya oluşumunun engellenmesi için C vitamini önemli bir rol oynar. A, C, D, E vitaminlerinin eksikliği cildin cansız, kuru veya fazla yağlı olmasına neden olur. E ve C vitaminleri antioksidan vitaminlerdir. Antioksidanlar sayesinde cilt kendini güneş ışınları ve çevre kirliliği gibi çevresel etmenlerin zararlı etkilerinden korur.
Başlıca Anti-oksidan Gıdalar: Domates, Havuç, Balkabağı, Yeşil yapraklı sebzeler, Yeşil çay, Üzüm, Mor meyveler, Narenciye, Tahıllar, Soya fasulyesi, Yumurta, Balık (sardalya, hamsi), Ketentohumu, Gojuberry, Sarımsak, Soğan, Brokoli, Alıç, Bal, Ceviz, Kekik, Kereviz, Kırmızı biber, Kızılcık, Kivi, Köri, Kuşburnu, Nar, Semizotu, Sumak, Susam, Yabanmersini, Zencefil, Zerdeçal, Çemenotu, Çilek, Fesleğen, Fındık, Greyfurt, Badem, Zeytin, Biberiye, Devedikeni, Gevenotu, Ginseng, Ispanak, Keçiboynuzu, Melisa, Meyankökü, Karabuğday (Greçka), Karalahana, Karanl, Karnabahar, Karpuz, Kayısı, Bakla, Bamyaçiçeği (Hibiskus), Armut, Avokado, Hurma
HANGİ BESİNLERDE NELER BULUNUR?
Vitamin A: Havuç, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler, sarı sebze ve meyveler
Vitamin B1, B2: Yeşil yapraklı sebzeler, fasulye,sakatat, süt, yumurta, peynir
Vitamin B3: Tahıl kabukları, hurma, kuru erik, incir, avokado, fıstık, balık, sakatat
Vitamin B4, B5: Tahıl kabukları, yeşil sebzeler, sakatat, fındık, et, yumurta
Vitamin B6: Tahıl kabukları, fıstık, ceviz, yumurta, lahana, balık, soya fasulyesi
Vitamin B12, H (Biotin): Fıstık, soya, yumurta sarısı (Çoğu probiyotiklerimiz tarafından oluşturulur) Folik Asit: Yeşil sebzeler, havuç, balkabağı, fasulye, avokado
Vitamin C: Kuşburnu, yeşil sebzeler, turunçgiller, karnabahar, soğan, biber
Vitamin E: Tahıl kabukları, yeşil sebzeler, soya, yumurta, ciğer, fındık, bürüksel lahanası Kalsiyum (Koyu yeşil yapraklı sebzeler, fıstık, ceviz, yoğurt, süt, peynir) Magnezyum (Muz, fındık, badem, kayısı, incir, yeşil sebzeler)
Çinko (Tahıl kabukları, kabak çekirdeği, et, kabuklu deniz ürünleri)
Selenyum (Soğan, sarımsak, deniz ürünleri, tahıl kabukları, domates, brokoli, sakatat)
Süperoksit Dismutaz (SOD): Brokoli, lahana, buğday çimi
Alpha Lipoic Acid: Ispanak, pazı, karnabahar, brokoli, karaciğer, et, bira mayası
Comments