Diyette Yumurta
- Uzm.Dyt. İlay Polat
- 16 Tem 2019
- 2 dakikada okunur
Yumurtanın sağlıklı ve lezzetli olduğunu bilmeyen yoktur.Yapılan klinik çalışmalar, kahvaltıda yumurta yemenin dolgunluk hissini arttırdığını, bir sonraki öğünde kalori alımını azalttığını ve kan şekeri ve insülin seviyelerinin sabit kalmasına yardımcı olduğunu göstermiştir.

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’na ( USDA) göre 1 adet büyük boy (50 gr) yumurta 72 kkal enerji içermektedir. Yüksek besleyici değeri ve tok tutma özelliği göz önüne alındığında kalori içeriği düşük besinlerdendir. Ek olarak, yumurta sarısı lutein ve zeaksantin içerir. Bu antioksidanlar, katarakt ve maküler dejenerasyon gibi göz bozukluklarını önlemeye yardımcı olur. Yumurtalar ayrıca beyin ve karaciğer sağlığı için çok önemli bir besin maddesi olan kolin kaynaklarından biridir.

Kolesterolü yüksek olmasına rağmen yumurtalar çoğu insanda kolesterol seviyesini yükseltmez. Aslında, bütün yumurtaları yemek, “kötü” LDL kolesterol şeklini değiştirerek, “iyi” HDL kolesterolü artırarak ve insülin duyarlılığını geliştirerek kalp hastalığı riskini azaltabilir . Dahası, üç büyük yumurta yaklaşık 20 gram yüksek kaliteli protein sağlar. Haşlanmış yumurtalar, önceden hazırlanabilen mükemmel pratik kahvaltılar hazırlayabilirsiniz.

Vücut geliştirme ile uğraşan birçok kişinin protein almak için yumurta beyazı tükettiğini görürsünüz. Ancak, yumurtanın beyazı ile sarısı arasındaki protein miktarı birbirine oldukça yakındır. Ortalama 6,3 gr protein içeren bir yumurtanın; beyazının 3,6 gr, sarısının ise ortalama 2,7 gr protein içermekte olduğu belirtilmiştir. Yumurta beyazının, sarısına göre daha yüksek protein içerdiği doğrudur fakat yumurta sarısı ile beyazı arasındaki protein miktarı farkı oldukça azdır. Ayrıca yumurta sarısı vitamin ve mineral açısından beyazına göre zengindir. Yumurtanın besin değerinden tam olarak faydalanmak için tamamının tüketilmesi en uygun olanıdır.
Birçok insan kahverengi yumurtanın daha doğal olduğu düşüncesi ile kahverengi olan yumurtalara yönelmektedir. Fakat yumurtanın rengindeki farklılık tavukların cinsinden kaynaklanmaktadır. Genetik etkenler dışında yumurtanın rengini tavukların yaşları da belirleyebilmektedir. Kahverengi yumurtlayan bir tavuk yaşlandıkça daha açık renkli ve daha büyük yumurta bırakabilmektedir. İki yumurta arasındaki tek farkın pigment olduğu belirtilmektedir. Yapılan çalışmalar kahverengi ve beyaz yumurtanın besin değeri açısından farklılık göstermediğini söylemektedir. Yumurtanın besin değerini belirleyen en önemli faktörler tavuğun beslenmesi ile yetiştirildiği ortamdır.

Kahverengi yumurtanın beyaz yumurtaya göre daha pahalı satılmasının ise kahverengi yumurtlayan tavukların, beyaz yumurtlayanlara göre daha az yumurta vermesinden kaynaklandığı belirtilmektedir. Ancak günümüzde bu fark hemen hemen ortadan kalkmış olup her iki tavuk cinsinin de üretim maliyetinin neredeyse aynı bulunduğu söylenmektedir.
Yorumlar