Ramazan ayının hava sıcaklıklarının yüksek olduğu bir mevsime denk gelmesi nedeniyle, sıvı kaybının artması ve aşırı sıcaklıkların tansiyon ve kan şekeri üzerinde oluşturacağı etkiler nedeniyle oruç tutan kişiyi olumsuz etkileyebilir. Bu durum kişinin sinir sistemini etkileyerek denge bozuklukları, aşırı sinirlilik ve dalgınlık gibi istenmeyen durumlara neden olabilir.
Yeterli ve dengeli beslenme 3 ana 3 ara öğünün tüketilmesi ile söz konusudur. Ramazan döneminde yetersiz ve dengesiz beslenmeyi önlemek amacı ile iftar ve sahur öğünlerimizde kontrollü bir şekilde beslenme programı uygulamak en sağlıklı yöntem olacaktır.Bu konuda beslenme uzmanlarından yardım alabileceğiniz gibi dikkat etmenizde fayda olabilecek bazı noktaları inceleyecek olursak;
-Sahura kalkmak ihmal edilmemelidir yemek yedikten sonra yatılacak olunduğu için ağır bir menü tercih edilmemelidir.Kahvaltı ideal bir öğün olabilir.
-Yemeğe bir bardak su ve bir kase çorba ile başlamak en iyi yöntemdir. Sulu yumuşak gıdalar oruç sonrası sıvı ihtiyacını karşılar ve mideyi rahatlatır.
-Çorba sonrasında etli veya zeytinyağlı bir sebze yemeği ya da haşlama, buğulama veya ızgara et (kırmızı et, beyaz et veya balık) yanında haşlama sebzeler yenilebilir.
- Ekmek çok fazla miktarda olmadıkça hem doyurucu hem de hazmı kolaylaştırıcıdır.
-Makarna, pilav ve hamur işlerini az miktarda tüketin ve her iftarda masada bulundurmayın.
-Kompostolar, mevsim salataları, yoğurt, ayran ve cacık iftar sofralarının çok sağlıklı tamamlayıcılarıdır.
-Yemeklerin yavaş yenmesi ve iyi çiğnenmesi hem doymanızı kolaylaştırır, hem de sonrasında midede dolgunluk, ağrı, şişkinlik sorunlarını önler.
-Akşam atıştırmalarında sütlü ve meyveli tatlılar, taze meyveler veya kuru meyveler ile birlikte az miktarda kuru yemiş, hem besleyici hem de yağlı hamur işlerine göre çok daha hafiftir. Bu dönemde sık sık su içmeyi unutmayın.
-Yemekten iki saat sonra zamanınız ve hava koşulları uygunsa yarım saatlik bir yürüyüş daha zinde ve enerjik hissetmenizi sağlar. İftarın ağırlığını ve beyninizdeki yemek yeme dürtüsünü üzerinizden alır.
-İftar ve sahur sırasında 2-2,5 lt su içilmesi ihmal edilmemelidir.
-Kızartma ve kalorisi yüksek ağır yemekler yerine hafif, ızgara, buğulama, haşlama tarzı yemekler seçilmelidir.
ORUÇ SIRASINDA KİMLER RİSKLİ
-65 yaş üzerinde olanlar -Diyabetliler (şeker hastaları) insülin kullananlar Kronik hastalığı olup sürekli ilaç kullanması gerekenler -Hamileler ve emziren anneler -Çocuklar (gelişmekte olan vücut yapıları ve özellikle yaz aylarında artan sıvı ihtiyaçları nedeni ile) -Ateşli hastalıkları olanlar -Tansiyon problemi olanlar -Akli dengesi ve psikolojik durumu bozuk olanlar -Böbrek hastaları ve diyalize bağımlı olanlar -Hipoglisemi (kan şekerinde ani düşme) sorunu olanlar -Mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi rahatsızlığı olanlar -Verem kanser gibi hastalıkları olanlar
Comentarios