Wet Cupping/Hacamat Uygulaması Tarihi
- Uzm.Dyt. İlay Polat
- 16 Şub 2018
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 5 Nis 2019
Tıbbi Hacamat Literatür Araştırmaları Derleme;
Hacamat hakkında bilinen bulunan en eski yazılı kaynak beşbin yıl geçmişe sahiptir.
En eski eser MÖ 3000’li yıllarda yazıldığı sanılan Ebers Papirus adlı kaynakta geçmekte olup eserde hacamatın faydalarından bahsetmektedir.

MÖ 1000’li yıllar da Çin’de hacamat yapıldığı arkeolojik kazılar yardımı ile ispatlanmıştır.
5000 yıllık bir tarihe sahip olduğu düşünülen kupa uygulaması İslamiyette ve Osmanlı döneminde de sıklıkla uygulanmıştır. Hz. Muhammed (s.a.v.)‟in bizzat kendisine hacamat yaptırmış olması ve tavsiye etmesiyle birlikte söz konusu uygulamaya rağbet artmıştır.

Kupa terapisi uygulayıcı ülkelerin başında İngiltere de yer almaktadır. Özellikle 18. ve 19. yüzyıllarda İngiliz halkı mevsim geçişlerinde hastanelere kupa terapisi için başvururlardı. Fakat 20. yüzyıldan itibaren kimyasal ilaçların keşfi ve ameliyatlara olan ilginin artmasından ötürü kupa uygulamasına olan ilgi azalmıştır. Günümüzde tekrar geleneksel tıbba olan ilgi artmıştır. Dünyada gelişmiş ülkelerde popülâsyonun yaklaşık % 80‟i bu tedavi yöntemlerini kullanmaktadır.
Kupa uygulaması hakkında Yunan ve Osmanlı hekimleri tarafından yapılmış birçok klinik araştırma sonucu mevcuttur. İbn-i Sina‟nın eserlerinde ve Amasya Şifahanesi Baştabibi Şerafettin Sabuncuoğlu‟nun tedavi şekilleri içerisinde de kupa uygulamalarına rastlanmaktadır. Yapılan klinik araştırmalar neticesinde kupa uygulamasının ağrılı durumlarda (baş ağrısı, myofasial ağrı, fibromiyalji), kireçlenmelerde, bel soğukluğunda, spondilozda etkili olduğunu; sadece bununla kalmayıp cilt hastalıkları (akne, herpes zoster gibi) damar hastalıkları, tansiyon problemleri, akciğer ve solunum yolu hastalıkları, bazı psikiyatrik rahatsızlıklarda (depresyon, şizofrenide sakinleştirici olarak) da etkinliği saptanmıştır
Modern tıpta; patolojik maddeleri hem kandan hem de zararlı interstisyel sıvıdan arındıran bir tedavi şekli yoktur.

Kandaki ve interstisyel sıvıdaki istenmeyen maddeleri vücuttan atacak herhangi bir fizyolojik mekanizma da bulunmamaktadır. Bu istenmeyen maddeler kanın kimyasal yapısını ve fizyolojik homeostaza zarar vererek farklı hastalıklara yol açabilir. Örneğin; Talasemi, hemokromatozis, bronz diyabet, hiperlipidemi ve aterosklerozda trigliserid ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ve yüksek serum kolesterol, gutta yüksek serum ürik asit, gut artiriste yüksek interstitisyel sıvı ürat. Kupa uygulaması zikredilen tüm bu zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştır.
Tıbbi Hacamat Uygulaması Faydaları için bir sonraki yazımızı okuyabilirsiniz.
Comments