top of page

Balık Yağı

  • Yazarın fotoğrafı: Uzm.Dyt. İlay Polat
    Uzm.Dyt. İlay Polat
  • 25 Haz 2019
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 16 Tem 2019

Balık yağı ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiği hakkında bir çok soru alıyorum,balık yağı her gün almamız gereken esansiyel yani dışarıdan alımı zorunlu bir destek. Ne yazık ki balık tüketimi toplumumuzda sınırlı ayrıca tüketsek bile tam anlamıyla yararlanamıyoruz. Yağ ile birlikte balık yağı emilimi artar. Kahvaltıya göre öğle yemeği veya akşam yemeği daha fazla yağ içerdiği için balık yağı takviyesini bu öğünlerden sonra öneriyorum.⁣⁣⁣



Beynin gıdası şeklinde anılan balık yağı, Omega 3 yağ asitlerini barındırdığından insan sağlığı için oldukça önemlidir. Omega 3, hem fiziksel hem de zihinsel fayda sağladığından vücudumuzun önemli bir yapı taşını oluşturuyor. Omega 3, kolesterolden tansiyona, depresyondan Alzheimer’a kadar kalp ve damar hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları gibi yaygın sağlık sorunlarına ve daha birçok şeye iyi geliyor. Alzheimer özellikle balık yağı yani Omega 3 ile önlenebilecek, riskleri düşürülebilecek bir hastalıktır. Çağın en büyük sorunlarından olan kalp ve damar hastalıklarının ve Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların önlenmesinde Omega 3 yağ asitlerinin olumlu etkileri olduğunun anlaşılmasından bu yana balık yağı kullanımı arttı.

Omega-3 soğuğa karşı koruyucudur. Bu nedenle en çok soğuk su balıklarında bulunur.

Yapılan çalışmalarda Greenland Eskimolarının tükettikleri yağlı balıklardan dolayı kalp krizi riskinin çok düşük olduğu gözlenmiş, bunun üzerine EPA ve DHA’nın faydaları üzerine yapılan çalışmalara ağırlık verilmiştir. Sonuçta bu yağ asitlerinin kalp krizi, kalp damar hastalıkları, depresyon, migren türü baş ağrıları, eklem romatizmaları, şeker hastalığı, yüksek kolesterol ve tansiyon, bazı alerji türleri ile kanser gibi bir çok hastalıktan korunmada önemli etkisi olduğu tespit edilmiştir.

azla olması ile SCD riskinde %50 oranında azalma görülebilir. Danimarkalı araştırmacılar, balık yağlarının kalp atış hızını ayarladığını ve kalbi koruduğunu bulmuşlardır. Amerika Kalp Birliği (AHA), diyet ile kardiyovasküler hastalıkların riskinin azaldığını bildiği için yeni çalışmalara yönelmiş ve balık yağlarının kalp hastalıklarından korunmada önemli olduğunu kanıtlamıştır. AHA’nın sonuçlarına göre balık yağlarının temel içeriği olan EPA ve DHA’nın faydaları şunlardır: Kalp ritmi bozukluğunu düzenler, ani kalp krizi riskini azaltır, plazma trigliserid seviyesini düşürür, kan yoğunluğunu ayarlar. Yine AHA tarafından yapılan açıklamalarda, günde 850 mg ile 2.9 g arasında balık yağı tüketiminin kalp rahatsızlıklarına çok önemli etkileri vardır. 850 mg/gün DHA ve EPA tüketen kroner kalp hastalarının kalp krizi riski %45 oranında azalmaktadır.

Sağlıklı Günler Dilerim

1 Comment


Uzm.Dyt. İlay Polat
Uzm.Dyt. İlay Polat
Jun 25, 2019

Like

Doğu mah. Papatya sok. No :17

Daire: 2 Pendik /İstanbul

ilaypolat@gmail.com

  • Instagram Social Icon
  • YouTube
  • SoundCloud'a Sosyal Simge
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Pinterest Social Icon

diyetisyenilaypolat.com kullanıcıyı bilgilendirmek amacıyla içeriğini hazırlamaktadır. Sitede yer alan bilgiler uzman kontrolünün yerini tutamaz.

Bu bilgiler şahsi tanı ve tedavi yöntemi olarak değerlendirilmemelidir. Sitedeki kaynaklardan yola çıkarak ilaç tedavisine başlanmamalı ve tedavi değiştirilmemelidir. Bu sitede yer alan yazılar kaynak gösterilmeden, kısmen de olsa kullanılamaz.

bottom of page