top of page
Ara

TÃœM HASTALIKLAR BAÄžIRSAKLARDA BAÅžLAR

Güncelleme tarihi: 5 Nis 2019


Bağırsak sağlığı neden bu kadar önemli? Hangi besinler bağırsak sağlığı için önemli? Bağırsak florasında 40 trilyon bakteri bağırsak sağlığı için sıkı bir çalışma gösteriyor biliyor muydunuz?

Bağırsaklarınızda, fizyolojinizi etkileyen, vücudunuzu ve beyninizi çalışmasını doğrudan etkileyen bir dizi mikroptan oluşmaktadır.

Yapılan araştırmalar, bu bağırsak mikropları yağ depolama şeklinizi, kanınızdaki glikoz seviyenizin nasıl dengelediğini ve kendinizi aç veya doygun hissettiren hormonlara nasıl tepki verdiğinizi etkiler. Aynı zamanda bağırsak bakterileri serotonin, dopamin de dâhil olmak üzere ruh halinizi düzenleyen nörotransmiterler üretir.

Başka bir deyişle, hem vücudunuzun hem de beyninizin sağlığı, bağırsak sağlığınıza bağlıdır.


Sağlıklı bağırsak bakterileri vücudunuzun besinleri sindirmesine ve emmesine, bazı vitaminleri sentezlemesine ve grip ve toksik oluşturan kanserojenler gibi saldırganlara karşı toplanmasına yardımcı olur.

Mikrobiyomunuzu en sağlıklı seviyede tutmaya gelince, hiçbir şey yediğiniz ve içtiğinizden daha önemli değildir.

Bağırsak iç ortamı, yediğiniz besinler tarafından belirlenir, bu yüzden tercih ettiğiniz yiyecekler, bağırsak sağlığını korumanın önemli bir bileşenidir.

24 saat gibi kısa bir sürede bağırsak floranızı daha sağlıklı beslenerek düzenleyebileceğinizi biliyor muydunuz?

Probiyotik ve prebiyotik besinler bağırsak sağlığınız için çok önemlidir. Doğru yiyecekleri yiyerek hem probiyotik hem de prebiyotik alabilirsiniz.

Probiyotikler, fermente gıdalarda ve bazı takviyelerde bulunur. Prebiyotikler bazı meyvelerde, sebzelerde ve tahıllarda bulunur.

Lifli oranı yüksek besinlerin tüketilmesi bağırsak sağlığı için çok büyük önem taşımaktadır. Ayrıca dünyadaki en yaygın sindirim hastalıklarından biri olan divertikülit (diğer bir deyişle bağırsak iltihabı) tedavisinde çok önemli rol oynar.


TurÅŸu

Kim turÅŸuyu sevmez ki?

Turşu (salatalık veya diğer sebzelerden yapılmış olsun) antioksidanlar, prebiyotik ve probiyotiklerden yüksektir. Bu faydalı bakterileri en çok ev yapımı turşu tüketerek alabilirsiniz. Turşularda ki en çarpıcı nokta tuz oranın yüksek olmasıdır. Turşu tükettiğiniz günlerde günlük tuz tüketiminizi kısıtlamanız gerekecektir.

Lahana turÅŸusu

Fermente lahana turşusu B vitaminden yüksek ve demir emilimini artırmaktadır.


Kefir

Gezegendeki en zengin probiyotik kaynaklarından biridir.

Geleneksel olarak süt ürünleri ile üretilirken, hindistancevizi, badem sütü veya diğer bitkisel kaynaklarla daha da yapılabilir. Böylelikle vejetaryenler veya süt tüketmeyenler içinde tercih edilebilir bir içecek olabilir.

Brokoli

Herkes bu yeşil sebzenin hayranı değil, ancak sağlık yararları inkar edilemez.

2017de Fonksiyonel Gıdalar Dergisi'nde yayınlanan çalışmada, fareler düzenli diyetlerinde brokoli yediğinde, bağırsak sağlığını iyileştirmiştir.


KuÅŸkonmaz

Prebiyotikler açısından zengin olan bu yeşil saplar, lezzetli oldukları kadar sağlıklıdır.

Kuşkonmaz inülin bakımından zengindir. Sindirime yardımcı olan bahar sebzesi düzenli tüketilmesiyle şişkinliğin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Buharda pişirilmiş, sote edilmiş, kavrulmuş veya doğranmış çiğ salatalarınıza ekleyerek tüketebilirsiniz.

Deniz yosunu


Japon kadınlarıyla yapılan bir araştırmada, yüksek yosun alımının iyi bağırsak bakterilerini arttırdığını göstermiştir. Başka bir çalışmada, kahverengi deniz yosununun içindeki bir madde olan aljinat araştırılmış ve bağırsak mukusunu güçlendirebileceği, sindirimi yavaşlatacağı ve gıdanın enerjisini daha yavaş serbest bırakabileceği bulunmuştur.

Nasıl yiyeceğinizi merak ediyorsanız, işte birkaç fikir. Bir miktar nori (kurutulmuş deniz yosunu yapraklarından yapılmış) sargılarını deneyin, deniz yosunu salatası yapın, çorbaya wakame ekleyin veya tavaya veya kızartma kabınıza kombu (yenilebilir yosun) ekleyin (gazı azaltmaya yardımcı olacaktır).

Keten Tohumu

En güçlü anti kanser özellikli antioksidanlar içeren keten tohumu aynı zamanda bağırsak floranızı besler.Bu tohumlar çözülebilir lif içerir ve sindirim düzeninin iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Muz

Belki de en sevilen meyvelerden biri olan muz, bağırsaklarınızın ekosistemindeki uyumu yeniden canlandırmak için mükemmeldir.

Ayrıca iltihaplanmaya karşı yardımcı olabilecek potasyum ve magnezyum bakımından zengindir.2011 de yapılan bir araştırmaya göre, muzun şişkinliği azalttığını ve kilo vermeye yardımcı olabileceğini gösterdi.

Elma

Belki de bulması en kolay meyve olan elma aynı zamanda tüm diyetlerin baş tacı olmuştur. 2014 yılında yapılan bir çalışma yeşil elmanın bağırsak bakterilerini artırdığı tespit edildi.

UZM.DYT.Ä°LAY POLAT

www.diyetisyenilaypolat.com


21 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Diyet Listesi

bottom of page